Skip to main content

Advocatie.nl mei 2021

”Dit hele voorjaar kunt u nominaties insturen voor de Gouden Zandlopers 2021! Tijdens de nominatieperiode delen de juryleden wat hen aan het hart gaat en hoe ze naar de verschillende awards kijken. Deze week Harm Cammel (Voxius) over de Innovative Legal Education Award en de Team Spirit Award.

Cammel werkt al ruim 17 jaar voor juridische afdelingen en advocatenkantoren waarbij hij zich vooral richt op de ontwikkeling van strategie, organisatie en operations. Hij is partner bij Voxius en doceert daarnaast Strategy, Operations & Innovation aan de Master Legal Management van de HvA en aan de Legal Operations Academy.

Harm Cammel

Logisch dus dat de ontwikkeling van juridische dienstverlening in de volle breedte – van diensten, werkwijzen, teams én medewerkers – hem nauw aan het hart ligt. “Met de Gouden Zandlopers zetten we de schijnwerpers op initiatieven die hieraan bijdragen. Het is dan ook een groot plezier jurylid te mogen zijn,” zegt Cammel. “Juridische dienstverlening komt steeds meer in beweging en corona heeft dat verder versterkt. De scepsis begint te verdwijnen: veranderen blijkt best te kunnen en levert zichtbaar mooie resultaten. Inmiddels is er zo veel aandacht voor legal tech en innovatie dat je je week kunt vullen met whitepapers en seminars. Al die aandacht is goed, maar het is gelukkig intussen ook duidelijk dat het niet gaat om wat vendors bieden: het gaat om wat organisaties en klanten echt nódig hebben. En om hoe juristen en hun teams hun rol nog beter, efficiënter en plezieriger kunnen spelen.”

Meer aandacht voor andere competenties

Ontwikkelen vanuit de gebruiker vergt extra vaardigheden, aldus Cammel. “Sommigen moeten veranderingen initiëren, anderen moeten er comfortabel mee kunnen werken, maar iedereen moet er open voor staan. Denk aan klantbehoeften doorgronden, werkprocessen verbeteren, data-gedreven werken, nieuwe hulpmiddelen inpassen en beter samenwerken met leveranciers en klanten.”

De benodigde competenties hiervoor zag Cammel onvoldoende terugkomen in het klassieke juridische onderwijs. “Vandaar dat ik naast mijn strategy & operations-werk al jaren bezig ben met breder onderwijs. Het is prachtig om te zien hoe steeds meer initiatieven en onderwijsinstellingen zich op die bredere competenties richten. De afgelopen twee jaar betekenden echt een doorbraak, vol voorbeelden van samenwerken met andere disciplines, samenwerken met gebruikers, werken aan concrete projecten, starten en dan onderweg leren en aanscherpen zoals in de ‘echte’ wereld. Ik hoop dat we ook dit jaar weer mooie nieuwe initiatieven in het zonnetje kunnen zetten. Dat geeft hen erkenning en geeft bovendien een stevige push naar verder verbeterde en meer toegankelijke dienstverlening.”

Ontwikkelen vereist een goede team spirit

De snelle omslag naar werken op afstand bevestigde daarnaast dat ontwikkeling meer vergt dan alleen aandacht voor processen en hulpmiddelen. Individuele ontwikkeling, goede samenwerking en betrokken leiderschap zijn zeker zo belangrijk, schetst Cammel. “Hoe zorg je dat iedereen zich betrokken voelt en weet wat er speelt? Dat iedereen zich individueel blijft ontwikkelingen? Dat alle teamleden geïnspireerd en met elkaar verbonden blijven? Dat vergt goed leiderschap en een gezonde teamcultuur. Het belang van people focus is het afgelopen jaar weer extra onderstreept. Vandaar dat we dit jaar een eenmalige Team Spirit Award uitreiken: we willen graag belichten hoe teams zich door deze crisis hebben geslagen en wat dat betekent voor de toekomst. De juridische sector heeft zich weerbaar en flexibel getoond; we kijken erg uit naar alle inzendingen!”